sobota 26. července 2014

Okurky

jsou už 14 dní v lahvích...20 kg = 57 lahví.

Tajný rodinný recept mám od 16ti, od kamarádky Zdeny z Nové Paky a její okurky jsou prostě famózní. Už tenkrát jsem si toho moc považovala, že jsem od ní recept dostala. Jejich zavařování je každoletní červencový rituál, letos jen 20 kil, byly časy, kdy jsem zavařovala víc jak 90 kil, pro celou rodinu, to už bylo neúnosné.
I při těchto jsem toho měla dost, v kuchyni bylo díky vedru venku 28,5C a všechny ty horké sklenice ji ještě ohřívaly. Když jsem o půlnoci končila, byla jsem šťastná jako blecha. Ale musím napsat, že letos už jsem na to nebyla sama. Kluci je umyli, já jsem připravila zeleninku, manžel vykopal křen a nanosil sklenice a já pak plnila, vařila lák a zalívala. Manža zavíčkoval a já zavářela. Ale s mými pomocníky (oni jsou to taky nejrychlejší konzumenti :-) , při poslechu Zuzany Navarové a vzpomínání na časy, kdy jsem recept získala, to bylo jako pokaždé moc fajn !
Máte jako já nějaký zavařovací rituál?
Hezkou neděli!

8 komentářů:

  1. U tebe musí být radost koukat do špajzky:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aji, až bude uklizená, ukážu ji :-)

      Vymazat
    2. teda není tam vyloženě bordel, ale ještě nemám dofrutováno, takže není vše 100% uspořádané

      Vymazat
  2. Jéé trochu Ti závidím. Já jedu pro okurky v úterý na trh a také se do nich musím pustit. Milujeme je. Ale jenom ty domácí. U těch načnutá sklenice vždycky hned zmizí. Letos nám nestačili a musela jsem koupit v obchodě. Kupované tak rychle tedy nemizí. :-D Měj se moc a moc krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, u nás je to stejné, rodina vyžaduje domácí a já mám radost, když jim chutná. Od jahod do sklizně ořechů jsem v jednom kole. Také se mějte moc krásně, pa Radka

      Vymazat
  3. Pamatuji si, že jsme kdysi s bráchou zavařovali okurky a měli jsme skoro plnou vanu. Kolega totiž na poslední chvíli okurky odmítl. Brácha jako špajzkomil odmítnout nemohl. Skončili jsme asi ve 3 ráno a nezapomenu na to, už jsme jeli jako roboti, ale byla u toho i sranda. Jóóó okurky jsou okurky.

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, rodinnou manufakturu mám moooc ráda. Odsejpá to rychleji a je u toho i víc švandy.
    Prima den
    J.

    OdpovědětVymazat
  5. Ráďo koukám, že se u vás opravdu nezahálelo :-) Moc zdravím Anny

    OdpovědětVymazat