sobota 13. října 2012

Za co všechno může

moje beranní povaha? Až dočtete dnešní příspěvek, budete vědět. A pochopíte, proč je příspěvek bez fotek. 

   Tak dlouho jsem do muže rýpala, že by topení krbem ušetřilo, kdyby se rozvedlo i do horního patra,až sehnal řemeslníky a ve čtvrtek v 7.30 se šlo na věc. Zvolili jsme variantu levnější a to JEN průduchy ve stropech. Muž odjel do práce se slovy "to zvládneš". Což o to, zvládla jsem už spoustu předělávek v tomhle domečku. Řemeslníci přijeli dva, cca v mém věku. Tvrdili, že jsou za dvě hodiny pryč, že to půjde komínem. To jenom uděláme díru, protáhneme krk, nasadíme kryt... Chá chá!
   Hned na poprvé narazili na překlad. Mužův děda - stavitel, stavěl bytelně. Ač poválečná práce - poctivá práce = beton do modra. Takže změna, půjde to stropem.
   ŠLO. Nejprve pokus dlooouhým vrtákem, kdeže vylezou, když se provrtají stropem v obýváku. Vylezli v ložnici před nočním stolkem a v pokojíčku u kluků vedle dveří. Vcelku nevadící místa. Potud gut.
   Pak přišel jejich nápad přesunout se a udělat díru zvrchu dolů. Nemívám ve zvyku plést se řemeslníkům pod nohy, tak jsem zůstala dole v obýváku . Během vteřiny se mi sypal škvárový zához do obýváku jako by jste ulomili půlku přesýpacích hodin a sypalo se a sypalo...Zoufalá jsem vrazila do otvoru násadu smetáku a držela. Křičela ať toho nechají a litovala náš černý nábytek. Práce přerušena, že si to teda nejdřív rukama vyberou...Sypat se přestalo, já odložila smeták, sedla a slyším motorovou pilu! Tak rychle jsem schody do patra asi nikdy nevyběhla...řvala jsem jako tygr a bylo mě hodně slyšet. Piliny v postelích, o koberci nemluvím. Moje zoufalství nabíralo na obrátkách. Nakonec jsem se od "Pata a Mata" nehnula a trvala na tom, že se bude dělat podle mého. Jak já jsem vděčná svým šikovným rodičům, že ačkoli paneláková holka, vím, že existuje přímočará pila a podobné mašinky. To ale ti dva neměli. Dřevo v podlaze se tedy odvrtalo vrtačkou dokola, pak ještě mezi ty odvrtané otvory, až povolilo a šlo vyndat. Představa, že i v ložnici zavrčí motorová pila mě rosila (nejen čelo). Husí krky už šly protáhnout hladce a mřížky nasadit taky. Ložnice byla v pohodě, tam už je strop předělaný, je vyplněný skelnou vatou, takže se nemělo co sypat. Z plánovaných dvou hodin práce bylo šest.
    Když dorazili kluci ze školy a viděli mě a tu spoušť, měli skvělou hlášku: "mami nenervuj se, nech to, až přijedeme z tréninku, tak to uděláme". Trénink do 20ti nula nula + hodina sprcha + cesta. Ale bylo to milé.    
    Když dorazil domů muž, po 17ti letech manželství mě mile překvapil! Převlékl se do tepláků a prý zapni mi vysavač. Do čtvrtka jenom můj přítel. Před osmou večer už jsem stírala chodbu, největší špína byla pryč. Dovedete si představit, že jsme museli vzít do ruky naprosto všechno, každou svíčku, každou knížku a mýt a mýt a mýt. Spotřebovala jsem celý Ajax a celé Pronto a asi milion litrů teplé vody.

    A závěr? Všechno zlé je k něčemu dobré! Pozitivní je zjištění, že když o něco jde, jsme na to dva a někdy i čtyři. Akce přišla na 2.745Kč, krb vytopí obývák na 24°C, ložnici a pokoj v patře na 18°C. Takže účel to splnilo, ale kdybych byla věděla, co mě čeká, šetřila bych na krbovou vložku s výměníkem a trvala na zadělání v červenci. Jo a na bolavá záda zabral sáček Nimesilu, tak jsem se i vyspala!

BONUS - první mistrák vítězství 20:0 ! Soupeře z Třebechovic pod Orebem mi bylo líto, ale kdyby jste viděli tu radost našich kluků, to až dojímalo!
                                          
                                              Dobrou noc !!!

8 komentářů:

  1. Milá Radko. Supr článek, svěží.
    Živě si vše umím představit - rekonstrukci bytu mám dva roky za sebou. Jsi šikovná a jak píšeš - něco zlé je k něčemu dobré.
    Radko věř, že kdyby jsme věděly co nás v budoucnu čeká, nikdy by jsme nic nepodnikly a neměly žádné svoje vlastní zkušenosti a ty jsou hnacím motorem života.......
    Odpočívej a užívejte si všichni doma hezký čas. Jarmila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko,
      je to jak píšeš. Přesto bych si některé zkušenosti raději odpustila.
      Hezkou neděli, R

      Vymazat
  2. Radu, tedy tak to já ti závidím .... no tedy až to potom úklidu. Předtím s tebou docela soucítím. Já tak toužím po krbu. Jenže u nás vede komím mimo barák - máme kotelnu s garáží přilepenou k baráku, takže pokud bych chtěla krbovky, musela bych je mít asi na balkoně nebo postavit nový komín.
    No můj manžel ani slyšet ... zatím.
    Hezkou neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru,
      jak jsem psala - můj muž taky nechtěl slyšet...ale jsem prostě Beranka. Třeba tvého muže časem ČEZ či RWE donutí...:-))) Teplo z krbu je úplně jiné než z ústředního topení, to máme taky, ale 60tisíc ročně za plyn už je neúnosné.
      Držím ti pěsti, aby ses dočkala co nejdřív,
      hezkou neděli, pa Radka

      Vymazat
  3. Tak to máme s řemeslníky stejné zkušenosti - od jisté doby jsem u podobných akcí raději osobně a v případě potřeby se včas ozvu nebo je to nechávám předělat (i to už se nám stalo). Podobně to je i s opravami automobilu - buď tam je manžel nebo já - po těch našich zkušenostech. Tak ať vám krb krásně topí a přeji hodně krásných chvil u něho:-) Hezký zbytek víkendu. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je smutné, že se nemůžeme spolehnout na to, že řemeslníci odvedou dobrou práci.
      Přeji hezký týden, Radka

      Vymazat
  4. jéje, to znám, žijeme v rekonstrukci už dva roky... vyměnili jsme staré topení za nové, v naději že ušetříme, jojo, to nové mělo větší spotřebu plynu než staré! Nikdo nezjistil proč:-((.. tak jsme taky v létě postavili krb:-))
    Pěkný den
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko,
      tak to přeji krásné chvilky u domácího krbu :-))).
      Radka

      Vymazat